top of page
Search

Zakaj Omega-3?


Se v poplavi priporočil o prehranskih dodatkih tudi vi počutite, kot da ste zašli v velikanski labirint in tavate od enega k drugemu priporočilu? Kako lahko dejansko izmerimo in ovrednotimo, da je hrana na našem krožniku res polnovredna vitaminov in hranil, ki jih nujno potrebujemo?


Pomisleki okoli prehranskih dodatkov so dokaj aktualna tema v času, ki ga živimo. In prav je, da ne tavamo več, temveč preverimo svojo krvno sliko in šele nato sprejmemo odločitve kaj naše telo potrebuje. Zato smo se v WolFloW ekipci odločili, da vam predstavimo in vas povabimo, da skupaj z nami preizkusite metode, ki vodijo v harmonično telesno ravnovesje.


Človeško telo je sposobno proizvesti vse maščobne kisline, ki jih potrebuje, RAZEN dveh:

- omega-6 maščobnih kislin: najpomembnejša je linolna kislina (LA),

- in omega-3 maščobnih kislin: najpomembnejša je alfa-linolenska kislina (ALA).


Te je treba zaužiti s prehrano in se imenujejo "esencialne maščobne kisline". Ne pozabimo, da omega-3 in omega-6 ne tekmujeta med seboj katera je boljša in da je omega 3 »dobra« in omega-6 »slaba«. Opustimo dualizem, pomembno je pravo RAZMERJE.


Ob tem dejstvu sem se zamislila ob stavku: »Nismo samo tisto kar jemo, ampak tudi tisto kar poje naša hrana.« Kaj se torej na koncu pojavi na naših krožnikih?


Večina nas pozna trditev, da imajo lososi ogromno količino zdravih omega 3 maščob. To drži, če poudarimo besedo divji losos. Malo manj pa je znano, da tudi losos in vse ostale male ribice NE proizvajajo same omega 3 maščob. Vir omega 3 maščob se nahaja v FITOPLANKTONU – alge, ki v procesu fotosinteze ustvarijo verige ogljika in vodika, ki jih imenujemo omega 3. Nato pa sledi prehranjevalna veriga: fitoplankton ➡ zooplankton, drobni rakci (kril) vse do manjših ribic, ki so hrana npr. lososu. Mnogokrat slišimo – »Včasih ni bilo toliko prehranskih dodatkov pa smo vsi preživeli.« Drži, že nekoč so bile tudi ribogojnice kjer so gojili losose. A ključno v tej prehranjevalni verigi je da se vprašamo s čim so hranili losose nekoč in s čim jih danes. To ne velja le za losose temveč tudi za ljubitelje govejega mesa in ostalih mesnih izdelkov. Danes imamo namreč kot družba nesorazmeren vnos Omega-6 v primerjavi z Omega-3 kljub polno založenim skrinjam in policam v trgovskih centrih.

Zaradi onesnaževanja okolja in ropanja morij je v njih vse manj manjših ribic s katerimi v ribogojnicah hranijo ribe. Cena krme za ribe se dviguje in potrebno je iskati cenejše, večinoma tudi manj kakovostne surovine. Enako se dogaja v živinoreji, kjer vedno več raziskav ugotavlja, da je zelo pomembno s čim se hrani žival, ki jo nato potrošnik zaužije. V sodobnem kmetijstvo se zmanjšuje vsebnost omega 3 v prehrani živali, povečuje pa vsebnost omega 6, saj se govedu hranjenim z žitom hitreje poveča teža in je seveda hitreje pripravljeno za zakol. Verjetno niste presenečeni, da je tukaj spet v igri denar in igra med stroški ter dobičkom. Zato danes rabimo našemu telesu pomagati z visoko hranilnimi dodatki in ne le z lososom iz trgovskega centra.


500 milijonov ljudi po vsem svetu uživa prehranske dodatke Omega 3, a le 0,2% jih opravi krvno preiskavo, ki razkrije dejansko stanje nujnih maščobnih kislin v telesu. Kljub temu, da so zunaj raziskave, ki nakazujejo, da je v Evropi kar 95% ljudi, ki ima porušeno ravnovesje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin.


Kaj menite, kakšno je vaše razmerje Omega6:Omega 3?


Ker pri WolFloWu že vrsto let raziskujemo pomen in vpliv prehranskih dodatkov tako pri zdravih športnikih, kot ljudeh z močno porušenim telesnim ravnovesjem, smo se odločili, da je čas, da na naš portal wolflow.info dodamo preizkušene, visokokakovostne, naravne in tudi veganom prijazne prehranske dodatke, ki ne bodo temeljili le na pričevanju drugih uporabnikov temveč bo vsak izmed vas lahko naredil SVOJE INDIVIDUALNE meritve.

Ste pripravljeni, da pomagate svojemu telesu, da v 120 dneh najde več ravnovesja?


Osredotočimo se nazaj na naše razmerje omega-3 in omega-6 ter TEST, ki vam ga lahko ponudimo kot neodvisni Zinzino partner. Lahko sami predvidevamo ali imamo simptome pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin, ki se izražajo kot utrujenost, slab spomin, izpadanje las, suha koža, nekateri so navajali krvavenje iz dlesni, težave s srcem, nihanje razpoloženja ter slaba cirkulacija ali morda kot bolj kompleksnejši simptomi, ki so značilni za avtoimunska obolenja. Ali pa se nam pridružite in tudi vi opravite preprost test - vaš edinstven profil maščobnih kislin, in ne tavate več sami v poplavi informacij kaj deluje in kaj ne.


Test izvajajo v norveškem neodvisnem laboratoriju Vitas, ki ima tudi GMP certifikat - (ang. – good manufacturing practices) oz. dobra proizvodna praksa je skupek pravil in smernic, ki zagotavljajo, da so izdelki dosledno proizvedeni in nadzorovani v skladu z ustreznimi standardi. Certificiranje GMP deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije.

Sedaj se ne boste več potrebovali spraševati ali uživate dovolj omega-3? Ali pa potrebujete dodatke maščobnih kislin?


Čeprav ni zanemarljivo, da dvakrat na teden jeste alge ali morske sadeže, da v prehrano vključite »slavnega« lososa, da povečate koristi omega-3 maščobnih kislin, EPA in DHA; to ne garantira optimalnega razmerja omega-6:3.

ALA, najpogostejša omega-3, najdemo v rastlinskih oljih, oreščkih in listnati zelenjavi. Čeprav je ni težko zaužiti, se ALA običajno uporablja za energijo, kar omejuje njeno pretvorbo v EPA in DHA. To nam sicer pove, da preprosto uživanje teh živil ne bo zagotovilo uravnoteženega razmerja omega-6:3 vendar imamo ljudje radi bolj oprijemljive dokaze in Zinzino BalanceTest vam bo dal jasen odgovor. In kaj je najboljše – test naredite na začetku in po 120 dneh rednega jemanja BalanceOil test ponovite in se sami prepričate ali prehranski dodatek deluje.


Torej dragi bralci vabljeni na novo podstran WolFolW.info/healthybalance kjer bomo skupaj soustvarjali in preizkušali le zaupanja vredne prehranske dodatke. Ker je kopico informacij in tudi samo naročanje možno le v tujih jezikih smo vam na voljo za pomoč pri naročilu in dodatne informacije na našem spletnem naslovu spela@wolflow.info, kot tudi preko telefonske številke +38641984109 (Špela).


bottom of page