top of page
Search

Tokrat bo dišalo!

Zakladnica znanja o aromaterapiji in namenske mešanice eteričnih olj.


Decembra smo vajeni, da domove preplavijo omamne dišavne mešanice vanilije, cimeta, pečenih jabolk in vonji iglavcev. Januar pa po navadi ovijemo v delo, pademo nazaj v staro rutino in razpoloženje malce zaniha.

Zato smo pri WolFloW k sodelovanju povabili Petro Počkaj Rosa iz ekipce Aromabeep - Aromaterapija po meri. Tako bo tudi skozi celo leto v naših domovih radostno dišalo.Aromabeep je ekipca petih aromaterapevtk, mamic, žen, prijateljic, … ki vedoželjno odkrivajo moč narave skozi eterična olja. Pripravile so nekaj aktualnih namenskih mešanic, meditacijo in še unikatno presenečenje za bralce WolFloW, ki jadramo s tokom sprememb.Aromaterapija v vsakdanji uporabi

» Z eteričnimi olji lahko blažimo bolečino, poskrbimo za podporo dihal, skrbimo za lepšo kožo, odpravimo glivice, vnetja in prav tako vplivamo tudi na svoja čustva in um. In aromaterapija je lahko ena od izredno učinkovitih metod, s katero poskrbimo za mir v našem srcu in ravnovesje v našem telesu. Aromaterapijo tako lahko kombiniramo s kakšno drugo metodo sproščanja ali pa jo prakticiramo samostojno. Eterična olja z aromatično uporabo vstopajo v naše telo preko vohalnih celic, ki so oživčene in preko teh živčnih končičev nosijo informacijo, impulz naprej do možganov, natančneje do naše amigdale, kar je naša podzavest. Že samo z vonjanjem naravnih esenc torej lahko vplivamo na svoje počutje, razpoloženje, na svoj notranji mir in tudi tako vzpostavljamo ravnovesje.«


Od difuzorja do aromanakita

Eterična olja lahko:

⦁ razpršujemo v prostor z uporabo difuzorja,

⦁ nanašamo na oblačila, odišavimo šal, ruto,

⦁ kapljamo na sušilne krogle, v likalnik,

⦁ nanašamo na kožo v obliki mazila, masažna olja...za lajšanje nelagodij,

⦁ uporabljamo v kopeli, pod tušem, v savni,

⦁ uporabljamo v spreju za posteljnino, v sprejih za telo,

⦁ nanašamo v maskah ali oljih na lase, v šamponih in balzamih,

⦁ dodajamo naravnim čistilom, pomivamo tla, sedežno, posodo, kuhinjo ali brišemo steklene površine, odstranjujemo madeže iz oblačil, drgnemo vinjete iz avtov,

⦁ uporabljamo v kozmetiki za obraz in telo, v gelih za tuširanje, v deodorantih,

⦁ jih imamo za dišave v avtu,

⦁ zasledimo v raznih naravnih pastilah, bombonih ali pa so eni osrednjih sestavin aromatičnih palčk z dišavami,

⦁ uporabimo na okraskih za smrečico, odišavljenih voščilnicah, pasivnih difuzorjih (glineni izdelki, lava kamni...),

⦁ nosimo kot aromanakit (zapestnice, verižice...).


ZIMSKI ČAS:

Dihalna obolenja in aromaterapija

»Veliko obstoječih raziskav o protivirusnih eteričnih oljih je bilo narejenih na virusih, ki povzročajo kožne bolezni. Kako si lahko s temi informacijami pomagamo v boju proti virusom, ki pestijo dihala? Približno toliko, kot si lahko sestradan vegan pomaga s sočnim zrezkom. Številne informacije na svetovnem spletu napačno interpretirajo protivirusno delovanje eteričnih olj, saj vsa eterična olja s protivirusnim delovanjem mečejo v isti koš. Zato je nujno, da znamo informacije poiskati pri verodostojnih virih. Dr. Google v tem primeru večkrat zataji. Večina respiratornih okužb virusnega izvora vključuje kombinacijo kašlja, vnetja in virusnega delovanja. Zelo koristna so se v številnih raziskavah ob pojavu prvih simptomov respiratornih virusnih okužb izkazala eterična olja s protivirusnim in protivnetnim delovanjem, ki so bogata z 1,8 cineolom. Ta ima pri uporabi nekaj varnostnih priporočil, ki jih moramo upoštevati. Najbolj zadržano moramo takšna olja uporabljati pri otrocih. Za podporo respiratornemu sistemu, eterična olja uporabimo v difuzorju ali pa si izdelamo žepni inhalator.

Sformulirali smo tudi nekaj mešanic, ki so primerne za varno rabo v difuzorju.

Olja namešajte skupaj v za to pripravljeno stekleničko in dodajte v difuzor 2-3k mešanice, ostalo pa dobro zaprite in pospravite na temno in hladno mesto. Iste mešanice lahko uporabite tudi v savni, v zaparjeni kopalnici na doma narejeni ploščici iz sode bikarbone, žepnem, nosnem inhalatorju. Upoštevajte število kapljic!«
Moč misli


Ker smo pri WolFloW seznanjeni z močjo misli smo našo sogovornico prosili tudi za namensko mešanico, ki bo v nas prebudila pozitivno energijo. »Med vsemi jeziki na svetu je najtežji jezik, jezik čustev. Največji izziv človeštva je sporazumevanje med ljudmi, kaj resnično čutimo, kako se počutimo in seveda, da ta čustva v sebi tudi predelujemo in ne (po)tlačimo. Skrbeti za mir v našem srcu v tem kaotičnem času je za marsikoga pravi izziv, sploh v času po praznikih, se večino to zavedanje še bolj dotakne. Vsaka religija ima v svojem bistvu ljubezen in mir in to je osnova za mišljenje dobrega.«


Ljubimo življenje

Namenska mešanica Romanticus s svojo močjo že trka na pomladna vrata. A za tole mešanico stoji tudi zelo resnična zgodba, ki bo v naslednjem mesecu ugledala luč sveta 💛😊. »V sklopu študija aromaterapije, smo imeli pogosto laboratorijske vaje in veliko praktičnega dela. Na prvih vajah, smo delali v skupini in nastala je tale formulacija, ki je postala velika uspešnica, glede na rezultate, ki jih daje . Tri sošolke, prijateljice že pred študijem, smo si marsikaj zaupale. Ko smo dobile zadolžitev na laboratorijskih vajah, da moramo »načarati« za vsako nekaj, sva za kolegico, ki je potožila, da se težko sprosti in »odklopi glavo« ter da ima težave z libidom, si pa s partnerjem želita otročka začeli s pripravo. Predvsem z veliko intuicije, vonjanja in svežim aromaterapevtskim znanjem smo pripravile spodnjo mešanico za v losijon za telo. Moram vam povedati, da tako kot smo se prehecale, nasmejale in se zelo razveselile nad učinkovitostjo, ko nam je že na naslednjih praktičnih vajah prijateljica zaupala, da imata že plusek .«Pomislili smo tudi na naše največje Učitelje – otroke. Eterična olja, ki so najbolj primerna za otroško sobota

In še PRESENEČENJE, PRESENEČENJE,PRESENEČENJE😊

Namenska mešanica WolFloW Neustrašen


Skrbno izbrana mešanica je namenjena za inhalator. Tako kot ste bralci WolFloW edinstveni, je tudi uporaba žepnega inhalatorja individualna. Je majhen, vedno ga lahko imate pri sebi, dozirate pa toliko kolikor rabite. Z uporabo ne obremenjujete nikogar, kot na primer pri difuzorju. Mešanica vas bo podprla pri spremembah po katerih kliče vaš um, tako da boste lažje sledili svojemu srcu in delovali v skladu z naravo.Nismo še zaključili s predajanjem znanja in idej, ki jih lahko uporabite že danes. Predno si spodaj preberete še nekaj koristnih napotkov uporabe eteričnih olj, si lahko rezervirate večerni ali jutranji termin za meditacijo v družbi eteričnega olja. Potrebujete 15 min časa in vsaj eno eterično olje.

Navodilo: pred meditacijo si izberite eno eterično olje, ki ga želite čutiti ali še bolje, izberite eterično olje z zaprtimi očmi in ne poglejte kaj imate v rokah. Udobno se namestite v sedeč položaj, prisluhnite meditaciji in uživajte. Za še boljšo izkušnjo uporabite slušalke.Za konec pa nas je naša sogovornica še opozorila tudi na NAJPOGOSTEJŠE ZMOTE PRI AROMATIČNI UPORABI oz. ČESA SE IZOGIBAJMO:


⦁ Eteričnih olj ne razpršujemo v prostoru, kjer je novorojenček/dojenček do 3-ega meseca, še raje do 6.meseca (izjema, če je res potreba, pazimo, da uporabljamo samo varna olja, se posvetujemo s certificiranim aromaterapevtom). Olja z visoko vsebnostjo 1,8 cineola in mentola, niso primerna ali varna.

⦁ V prisotnosti hišnih ljubljenčkov ne razpršujemo olj, ki so za njih škodljiva. Vedno jim omogočimo umik iz prostora, kjer je difuzor.

⦁ V difuzor dajemo, upoštevajoč moč razprševanja, velikost prostora, in prezračenost prostora normalno velik prostor max 2-3k eteričnega olja. Za večje prostore, je bolje uporabiti dva difuzorja, kot dodajati večje št. kapljic v enega.

⦁ V aromaterapiji velja pravilo, da ne presegamo več kot 5-7 različnih eteričnih olj v eni mešanici.

⦁ Velja, da terapevtsko učinkovanje deluje cca 30 min. Iz vidika obstojnosti eteričnih olj vidimo, da je to samo povprečje. Zaključimo lahko, da uporaba eteričnih olj v difuzorju nad 30 min nima več terapevtske vrednosti, v primeru citrusov pa tudi nima več učinka odišavljanja prostora. Večurno razprševanje, nima smisla, škodljivo pa načeloma tudi ni, če imate kakovosten difuzor. Difuzorji slabše kvalitete, lahko razpršujejo tudi škodljive sestavne snovi, ki jih določena eterična olja lahko izlužijo iz sten difuzorja.

Nikoli NE! pokrivamo otrok, po obrazu in glavi, z robčki ali brisačami, nakapljanimi z eteričnimi olji.

⦁ Eterična olja pazljivo uporabljamo pri parnih inhalacijah. Pazimo na temperaturo vode in količino ter vrsto eteričnega olja, da si ne poškodujemo sluznico ali sprožimo dihalno stisko (predvsem ob infektih).

⦁ Eteričnih olj nikoli ne dajemo v neposredno inhalacijo na masko v fiziološko raztopino. V inhalatorjih na masko, uporabljamo izključno fiziološko raztopino, ki je primerna za inhaliranje.


Aromabeepovke so nam pripravile slikovit prikaz varne uporabe eteričnih olj:
Vsak je svoje sreče kovač

Divjamo v ponorelem svetu, tla se tresejo, strah nam prodajajo v vsakem oglasnem bloku. Nas so očarale omamne mešanice in njihova zdravilna moč. Le mi sami si lahko dvignimo svoje vibracije, pri tem pa nam lahko pomagajo tudi eterična olja in okolje v katerem se nahajamo se bo spremenilo.

bottom of page