top of page
Search

Poslovna zgodba Acai.si v času »lockdown-ov«

Tokrat smo poklepetali s simpatičnim parom, ki je v »flow« energiji zavihal rokave in iz vloge »žrtve« našel novo poslovno priložnost.

Gordana in Jernej sta se pred spremembami, ki trenutno vladajo širom sveta, ukvarjala primarno z uspešno kajt turistično agencijo, torej področjem, ki ga je obdobje karanten in »lockdown-ov« popolnoma ohromilo in ustavilo. Odločila sta se, da agencijo KitePack še naprej razvijata, hkrati pa poskušata spisati novo, svežo poslovno zgodbo.

Čas, ko se je gospodarstvo vsaj navidezno v Sloveniji ustavilo sta izkoristila za raziskovanje, pošiljanje mailov in dogovarjanje. In tako se je začela njuna nova poslovna Acai.si zgodba, ki jo delimo z vami z namenom, da morda tudi VI odprete nova vrata, če so se vam ena zaradi zunanjih okoliščin, na katere niste imeli vpliva, priprla ali celo zaprla.


1. Jernej od nekdaj si zaprisežen vodi in kajtanju. Kako si sam doživel prepoved potovanj in vodenje potovalnih storitev?

Kot vsako situacijo ali drugače rečeno spremembo v življenju, je pomembno, da le-to čimprej sprejmeš kot del življenja. Strah je nepotreben, ker rešitev vedno obstaja. »Corona« je zgolj ena od situacij, ki se ti v realnem življenju lahko zgodi. Vsakršno jokanje in stokanje prav nič ne pomaga. Analiziraš situacijo, se obkrožiš s potrebnimi informacijami, zaupaš občutkom, vključiš svojo razumsko logiko in vidiš kam stvari peljejo. V najinem primeru sta se majhnost in agilnost pri tovrstnih šokih izkazala kot velika prednost zato prilagoditev ni zahtevala drastičnih sprememb.


2. Veliko podjetij in samostojnih podjetnikov se je v preteklem letu srečalo z občutkom nemoči, ko dejansko niso mogli narediti nič, njihove storitve so bile praktično čez noč zaprte in ustavljene. Kako sta z Gordano ostala pozitivno naravnana oziroma še več začela razmišljati o novem poslu?

Ker živiva v naravi in sva že v osnovi pozitivno naravnana, saj je v vsakem slabem tudi nekaj dobrega, to niti ni bilo tako težko. O Acai.si sva razmišljala še preden se je zgodila »corona«, tako, da je bilo lansko leto le še dodaten razlog za odločitev, da s tem projektom pričneva. Zelo kmalu po prvem »lockdown«-u sva spoznala, da bo nezmožnost potovanj trajala nekaj časa, zato sva dala KitePack nekoliko na stran in se začela fokusirati na vitaminsko Acai.si zgodbo.


3. Skok iz potovalne agencije na uvoz sadja ni ravno klasična povezava. A pri vama je vseeno vzporednica s kajt potovanji in acai sadežem. Povejta nam prosim nekaj več o super sadežu acai in kje sta ga spoznala?

Povezava za marsikoga res ni ravno logična, za naju pa je. Vsako leto jeseni potujeva v Brazilijo, ki je avtohtona dežela Acai-ja. Acai raste na palmi, ki raste le v divjem brazilskem amazonskem pragozdu. Umetnih nasadov Acai palme ni. Acai je vsakodnevna hrana prebivalcev tega dela Brazilije, zaradi svojih velikih pozitivnih učinkov na človeško telo, pa ga že desetletja uporabljajo tudi prebivalci ostalih delov Brazilije in širše.Poznavanje in povpraševanje po Acai-ju v razvitem svetu S. Amerike in Evrope raste po ocenah 20% letno. To je nekoliko razumljivo, če vemo, da ima Acai jagoda najvišjo izmerjeno antioksidativno vrednost izmed vseh vrst sadja. In da je poleg antioksidantov bogat z rastlinskimi beljakovinami, esencialnimi maščobnimi kislinami, flavonoidi, vitamini A, B, C in E, kalcijem, železom, aminokislinami in vlakninami. Blagodejno vpliva pri Izboljšanju pretoka krvi, postopnemu zmanjšanju telesne teže, izboljšanju imunske odpornosti telesa, povečanju ravni posameznikove energije, izboljšanju prebave in pri izgledu kože. Pripomore k zmanjšanju količine gub, varuje srce in ožilje, pomaga pri regeneraciji mišic ter upočasnjuje proces staranja,…


4. Odločila sta se za uvoz zamrznjenega sadeža, kar je logistično verjetno zahtevalo še več iznajdljivosti. Na kakšne izzive sta naletela in kako jih rešujeta?

Ko sva iskala možnosti, da Acai v obliki zamrznjenega sadnega pireja pripeljeva v Slovenijo, sva sprva razmišljala o lastni blagovni znamki in uvozu direktno iz Brazilije. V Braziliji imava prijatelja, ki naju je povezal z lokalnimi podjetji, ki se ukvarjajo s prodajo Acai-ja. Po zbiranju vseh informacij, potrebni birokraciji in finančnem vložku pa sva začela vse bolj razmišljati, da bi Acai v Slovenijo pripeljala kot partner katerega od podjetij, ki to že dela. Zanimivo je, da je v Evropi ponudnikov Acai-ja v obliki zamrznjenih sadnih pirejev malo. Na koncu sva se povezala z nemškim podjetjem, ki ima z uvozom tropskega sadja že preko 20 let izkušenj. In kar nama je bilo dodatno všeč je, da lahko preko njih poleg Acai-ja slovenskim kupcem ponudiva tudi sadne pireje drugih tropskih sadežev – pasijonke, papaje, ananasa, manga, acerole, kokosa, pitaje in različne sadno zelenjavne paketke za hitro in enostavno pripravo smutijev.

Prednost zamrznjenih izdelkov je v tem, da v celoti dozorijo na drevesu oz. grmu. Večinoma sadje, ki ga dobite v trgovinah oberejo na pol zrelo, do konca pa to sadje zori v hladilnicah in posebnih komorah na transportnih ladjah. Verjetno si lahko predstavljate kaj to pomeni glede vsebnosti hranljivih snovi v sadju? Pri zamrznjenih izdelkih pa sadje na drevesu dozori in ga zrelega takoj očistijo pešk, koščic, kože, zmeljejo v sadni pire in globoko zamrznejo ter s tem konzervirajo pri čemer se ohranijo vitamini, minerali in druge hranljive snovi v njem.

Vsi najini izdelki so lično zapakirani in pripravljeni za takojšnjo uporabo, zato je bil najin edini logistični izziv poiskati transportno podjetje, ki nama izdelke pripelje v Slovenijo ter ustrezen skladiščni prostor. Izdelki morajo biti ves čas na temperaturi -18 stopinj Celzija zato zahtevajo poseben transport in hladilne skladiščne prostore. Zamrznjene osebno dostavljava tudi do končnih kupcev.


5. Pripravke iz sadja v obliki smutijev lahko v Sloveniji kupimo že na več prodajnih mestih, vidva pa s svojo zgodbo in produkti želita smutije približati domači uporabi in podjetjem, ki želijo za svoje zaposlene zdravo in energetsko močno malico?

Tako je. Najini nagrajeni veganski smuti paketki so unikatni na slovenskem tržišču. Kaj je največkrat problem, da si smuti-ja ne pripravimo sami? Za dober smuti uporabimo več različnih vrst sadja in zelenjave. In če pomislimo, da je treba vsako od teh sestavin oprati, olupiti, očistiti pešk in koščič ter na koncu, če sestavin ne porabimo v celoti njihov preostanek še shraniti (kjer je velika možnost da zgnije), potem priprava smutija postane relativno »zahteven« proces. Najini smuti paketki pa so pripravljeni za takojšno uporabo in natančno dozirani v vrečkah po 120g ali 150g. Samo odpreš vrečko, streseš v mešalnik, dodaš tekočino po želji in okusen smuti je pripravljen v manj kot minuti.

6. Nekje v daljavi že pričakujemo dolge, sončne dneve, v kopalkah na ležalniku s hladno pijačo v rokah. Letos jih lahko resnično obarvamo v tropske barve. V vajini spletni trgovini najdemo tudi druge tropske produkte, celo kokos skledico in žličke. So smutiji iz kokos skledice po vajinem mnenju še bolj okusni?

Najina želja je, da ponudiva kupcem celovito čudovito izkušnjo sadne skledice (bowl) in smutija. Vemo, da ljudje jemo tudi z očmi in da je pripravljena sadna skledica lepšega izgleda v kokosovi kot pa keramični skledici. In da je pitje smutija po bambusovi slamici drugačno kot po plastični. Če je tudi okus drugačen pa je najboljše, da presodi vsak sam 😉. V kratkem bova v spletni trgovini acai.si predstavila domačo granolo, ki je skoraj obvezna sestavina vsake sadne skledice.


7. Predno zaključimo tale nad vse barvit pogovor in se lotimo degustacije 😋 nam prosim zaupajta par spodbudnih »sestavin«, ki jih priporočata našim bralcem, ki so se znašli v podobni situaciji in je njihov posel čez noč ohromel.

Pri tem je težko biti »pameten« za drugega, saj ima vsak izmed nas svojo zgodbo. V skladu z pregovorom »upanje umre zadnje« je treba narediti kakšno spremembo, iti v akcijo in ne samo čakati, da bo boljše😊. Dvigniti glavo, se odpreti navzven, slediti svojim dobrim idejam, poskušati, delati napake, se povezovati, komunicirati in predvsem ne odnehati. Vedno je rešitev. In pozitiven rezultat se mora slej kot prej pokazati.

8. Zdaj pa res AKCIJA😋 Kako si lahko pripravimo tradicionalno sadno skledico?

Za pripravo tradicionalne Acai sadne skledice za 1 osebo potrebujemo:

-1x zamrznjeni Açaí Premium sadni pire (100g)

-1x zamrznjeni Berry Mix paketek (120g)

-1 zamrznjena in vnaprej narezana banana

-50 do 100 ml tekočine - voda, sok (jabolčni, pomarančni, ananasov) ali mleko (kokosovo, riževo, mandljevo)

-sladilo: med ali agavin sirup po želji in potrebi

-pest granole (ni nujno, je pa dobro 😉)


Če uporabljamo klasičen kuhinjski mikser priporočava, da vse zamrznjene sestavine pred uporabo cca. 10 minut pustimo na sobni temperaturi ali jih na kratko prelijemo z vročo vodo.

Acai sadni pire, polovico Berry mix paketka, polovico banane, polovico tekočine in sladilo stresemo v mikser ("blender") in miksamo približno 60 sekund (vmes lahko dodamo še tekočine v kolikor nam je pregosto), da dobimo enakomerno kremasto zmes.

Mešanico stresemo v skledico in okrasimo s preostankom banane, Berry Mix paketkom in granolo. Sedaj se le še udobno namestimo in naslednjih 10 minut uživamo v Acai sadni skledici.

Kot ste že vajeni pri WolFloWu vedno najprej preizkusimo sami potem pa delimo z vami 😋😀😋.


Pripravila sta nama mešanico: Zmrznjena banana, berry mix, Acai premium, sveže jagode, kivi, banana in jabolčni sok


Slika pove več kot 1000 besed 😀


Dober tek tudi Vam!

💥Za konec pa še zdravo, sladko presenečenje. Skočite na @acai.si in IZKORISTITE kodo za 10% popust pri nakupu izdelkov po vašem izboru. 💥bottom of page