top of page
Search

Od IDEJE do PRODUKTA

Pri WolFloW srčno cenimo pogumne, inovativne poslovneže, ki stopajo novim izzivom naproti, ker želijo doprinesti družbi in sebi nekaj več, nekaj oprijemljivega. Zato tokrat v našem intervjuju gostimo Roka Primožiča iz BubbleBite. Naj na začetku našim bralcem le predstavim, da za blagovno znamko BubbleBite poleg Roka stoji tudi Žiga tako, da bom v nadaljevanju ponekod uporabljala dvojino😊. 


V poplavi obveznosti nam še nekako uspe razmišljati kaj zdravega bomo pojedli, ko pa na polno založenih policah izbiramo kozmetiko pogosto nismo tako natančni z branjem deklaracij. A koža je naš največji organ zato sem kot mamica sina, ki ga komarji naravnost obožujejo iskala rešitev, ki bi delovala in bila hkrati brez dodatnih umetnih substanc.


BubbleBite deluje brez neželenih dodatkov, zato pri WolFloWu tudi delimo z vami intervju, kjer boste dobili še dodatna pojasnila in spoznali slovenski produkt, ki vam bo polepšal dolga poletna večerna druženja na prostem.Verjetno se vsi spominjamo lanskega poletja (in če malce dramatiziramo) invazije komarjev. Vendar vajina BubbleBite ideja je začela kaliti že prej. Od kod ideja in morda vzrok za nastanek vajinega produkta?


Najprej, da izpostavim zelo mi je všeč, kako si naslovila »invazijo« komarjev. Naša ideja se je začela snovati v poletnih mesecih v letu 2020. S kolegom Žigo sva sedela ob večernem ognju in diskutirala o različnih stvareh. Kar naenkrat se je ta trenutek prekinil zaradi pikov komarjev.

Če si predstavljate: začneš godrnjati in iskati rešitev za zaščito. Nakar mi je žiga ponudil verjetno vsem znano pršilo za zaščito pred piki komarjev, ki že na daleč s svojo kričečo barvo izpostavlja svojo vsebino – »strup«.

Tako se nama je zdela odlična priložnost, da posameznikom ponudimo nekaj naravnega, uporabniku prijaznega in seveda hkrati delujočega.

No in na tej točki, sva se odločila, da bo to najin nov projekt, ki se je razvil iz poslovne ideje v končni produkt. 


Navajeni smo sprejev, ki odganjajo komarje, pa sveč in raznih zaščitnih mrež, .. Kako to da sta se odločila za kremo


Res je, v večini, če primerjamo segment, kamor uvrščamo tudi našo kremo lahko zasledimo zgolj zaščitna sredstva v obliki pršila, zato lahko enostavno rečemo, da trenutno nimamo konkurence.

Odločitev za kremo pa je predvsem izhajala iz »klasičnega« nanašanja tovrstnih zaščitnih sredstev, ki so pakirani v obliki pršila ampak ti ob uporabi ne preostane druge, kot da z roko dejansko vsebino razmažeš po vseh odkritih delih telesa.

Morda se lahko kdo od bralcev poistoveti z menoj, ampak kljub temu, da sem po nanosu pršila imel občutek varnosti pred komarji, me je ta pičil na mestu, kjer nisem razmazal ali razpršil zaščitnega sredstva.
V pogovoru si omenil, da smo ljudje postali že nekoliko nezaupljivi do besed kot so »bio«, »naravno«, … Vidva z Žigo ves čas ponavljata, da je vajina krema NARAVNA nam prosim pojasniš kaj točno to pomeni?


Res je. Preden sva se sama lotila razvoja najine ideja sva prebrala in predelala kopico raziskav in dokazovanj, ki poudarjajo, da tako imenovani DEET zagotovi najučinkovitejšo zaščito pred komarji. Za uporabo DEETov pa je potrebno vključiti v nabor sestavin tudi alkohol, da se zgodi topljenje tovrstne sestavine. Navsezadnje se zaščitna sredstva, ki bazirajo na alkoholu imenujejo biocidi, kar pa vsakemu posamezniku nakazuje, da gre za »kemikalije«.

Ker sva oba športnega duha in skrbiva za svoje telo, se zavedava tudi najinega največjega organa, kože. Saj vemo, koža lahko pretrpi veliko, ampak posledice bodo vidne skozi leta in po vsej verjetnosti bodo težko ozdravljive.

Zato sva v prvi vrsti želela sebi, kot tudi drugim uporabnikom zagotoviti nekaj kar bo baziralo na popolnoma naravnih sestavinah. Želeli smo, da uporabnik brez kakršnihkoli obotavljanj nanese izdelek na svoje telo in začuti svežino oz. brezskrbnost, saj bo zaščiten pred piki komarjev.

Če pogledam za nazaj, lahko rečem, da smo največ časa porabili pri samem razvoju produkta oz. pri izboru sestavin. Težave smo imeli, saj smo želeli, da so vse sestavine naravnega in veganskega porekla z ustreznimi certifikati in hkrati ključnega pomena, da bodo sestavine zagotovile zaščito.

No na koncu smo po letu in pol prišli do končne formulacije kreme, ki bazira na vodni osnovi in dodatnimi izvlečki: citronele, limonske trave in aloe vere.


Sta pri razvoju produkta razmišljala tudi ekološko, torej, da je produkt okolju in naravi prijazen?

Ja seveda, kot že zgoraj omenjeno, nibil glavni cilj samo uporaba naravnih sestavin ampak tudi veganskih. Naša krema ni namenjena, da bi zatirala komarje, vendar odganjala. 

Človeški organizem je seveda zelo pomemben dejavnik vsakega posameznika ampak gledano širše je potrebno narediti doprinos na celoten ekosistem v katerem živimo.

Srečujem veliko ljudi, ki meni, da če bo on kot posameznik nekaj spremenil ne bo naredilo doprinosa na celotni svet, ampak temu ni tako. Vsak posameznik lahko z majhnimi koraki naredi veliko spremembo. To se pa lahko začne enostavno že pri sortiranju odpadkov, oz še boljše pri manjšemu ustvarjanju odpadkov.

Velik poudarek na ekologijo smo dali predvsem na razvoju embalaže, ki je izdelana iz treh ločenih elementov: sekundarna embalaža (kartonska škatlica), aluminijasta tuba ter plastični pokrovček.

Vsi trije elementi so uporabljeni iz recikliranega kartona, plastike in aluminija. Tako smo cirkularno ponovno uporabili predelane izdelke, ki zadostujejo za učinkovito hranjenje našega izdelka.


Nekaj je, da se prijatelji med seboj pogovarjajo in izmenjujejo ideje ampak malo teh idej potem preide tudi v akcijo in dejansko realizacijo. Na vajini spletni strani v ta namen tudi ponujata svetovanje za vse nove podjetnike, ki bi radi razvili svoj unikatni produkt. Prosim zaupaj nam malo več o tem kako sta vidva dejansko začela in kako lahko pomagata tudi drugim ustvarjalcem.


Ja najprej bi rad omenil, da sva z Žigo že od osnovne šole prijatelja in sva vedno imela skupno strast – podjetništvo.

Že v osnovni šoli, sva imela manjše projekte ter »preprodajala« različne izdelke, ki sva jih prepoznala kot zanimive za naše vrstnike.

No nato je prišla srednja šola in faks, ki pa naju je tudi malo razdvojil. Jaz sem odšel na študij v Ljubljano, Žiga pa v Ameriko. Kljub vsakodnevnim klicem in pogovorih kaj in kako bi lahko zastavila kakšno novo idejo, je bilo nujno, da se najine poti spet prekrižajo. In tako se je to tudi zgodilo v letu 2020, ko se je Žiga vrnil iz Amerike.

Jaz osebno sem tekom faksa imel še nekaj manjših zametkov podjetništva, ki pa se ni preokvirilo v realizacijo. Tu predvsem vidim, da včasih posamezniki čakajo da bo nekdo naredil prvi korak ali pa se prehitro ustrašijo kaj sledi.

Jaz osebno gledam na podjetništvo kot na vlakec smrti. V začetku, ko najdeš idejo, si zelo vesel, nato začneš delati prve korake k realizaciji, ki so dokaj lahki. Potem pa pridejo prve ovire, ki se lahko rezultirajo bodisi v uspeh ali pa v propad. Menim, da veliko podjetniških idej zamre še preden se soočajo s prvim problemom, ki pride na proti. Zato lahko rečem, da je podjetniška pot vsekakor zanimiva, vendar z veliko preprekami, ki prihajajo ena za drugo. Če si človek, ki te ovire ženejo k uspehu potem si na pravi poti.

Ker sva dala že nekaj skozi, pa ne govorimo samo o BubbleBite ideji ampak na splošno, meniva, da lahko marsikomu pomagava, bodisi s postavitvijo strategij, mreženjem s posamezniki, ki bodo pristopili na pomoč ali pa zgolj s spodbudnim nasvetom. Želela bi mlajšim podati znanje kot tudi pokazati pravo pot, ki bo pripeljala rezultate.


Kaj je po vajinih izkušnjah največji izziv za podjetnika, ki želi predstaviti nov izdelek na zasičenem slovenskem tržišču? 

Heh, ravno s tem se tudi mi sedaj nekako spopadamo. Slovenija je kot tržišče zelo zanimiva zgodba, saj s svojo velikostjo včasih lahko pusti zelo dober vtis, včasih pa tudi ne.

Problem, ki ga vidim, je predvsem v tem, da se ljudje dan danes ne znamo mrežiti, da nam je težko povprašati posameznika ali lahko pristopi na pomoč. Kot ljudje rajši nekomu pomagamo, kot pa da bi se izpostavili in prosili za pomoč, pa je lahko to samo če nas povežejo z znancem.

Problem, ki ga vidim je tudi v tem, da ljudje ne zaupajo novim izdelkom, da je premalo čutiti nekakšne podpore okolice. Vsak ki posluša tvojo zgodbo bo prikimaval, ampak ne bo pa pripravljen poskusiti tvojega izdelka.

Navsezadnje pa kot rečeno, velikost je en ključen problem Slovenije, zato kot v večini rečeno, če ti uspe v Sloveniji je skoraj zagotovljeno da ti bo tudi v tujini. Če si predstavljate, imamo v naši državi, karikiram 100 fizičnih trgovin, ki so založene z naravnimi izdelki. No v neki državi ki ima 2x, 4x, 10x več prebivalcev, je tudi teh trgovin toliko več. 

Pa kakorkoli že trd oreh ali pa ne, to je samo ovira, ki se bo preskočila skozi čas in pridobljeno zaupanje v naše izdelke.


Glede na kvaliteto in pozitivne odzive vajinega prvega produkta načrtujeta, da se bo BubbleBite razširil?


Ja smo dobili že kar nekaj vprašanj vezanih na nadaljnji razvoj/nabor izdelkov. Za letošnje leto ne planiramo ponuditi novih izdelkov na tržišče, imamo pa v razvoju kar nekaj novih, ki bodo v ponudbi v letu 2023. Zaenkrat jih še ne bi omenjal, bodo pa zagotovo povezani z našo rdečo nitjo: naravno, vegansko in človeku prijazno.


Za konec pa še - Kje lahko zainteresirani kupci spoznajo vajin izdelek? (lahko našteješ vse trgovince, sejme kjer se pojavita, …)


Trenutno imamo lastno spletno prodajo, kjer se lahko vpišete za prejem obvestil in boste deležni tudi kakšnih super akcijskih ponudb: www.bubble-bite.com (KODA ZA POPUST: VEGOLANDIA15)


Lahko pa nas najdete tudi v sledečih trgovinicah oz spletnih policah:

3LAB, Novo mesto (fizična trgovina)

SLOGUN, Novo mesto (fizična in spletna trgovina)

Vegolandia (spletna trgovina) - KODA ZA POPUST: VEGOLANDIA15 VELJA ZA VSE IZDELKE VEGOLANDIA SPLETNE TRGOVINEMimovrste (spletna trgovina)

Zasadi.si (fizična in spletna trgovina)

Hribovc.si (spletna trgovina)

Smo pa trenutno v pogovorih še z lekarnami in nekaterimi manjšimi butičnimi trgovinicami, ki ponujajo nam primerne izdelke.


bottom of page