top of page
Search

Nekoč Sebastiane Kneippe, danes Iceman - Wim Hof

VEDNO pa element VODA
Nekateri preprosto ljubimo vodo, drugim predstavlja strah, nelagodje. Ko dodamo še element mrzla voda, pa se število privržencem še zmanjša. Pred kratkim sem se udeležila enega od spletnih seminarjev, kjer smo imeli tedenske naloge in ena od njih je bila tudi »prhanje z mrzlo vodo«. Zelo sem se jo razveselila, ker to prakticiram že daljše obdobje in bo končno ena od nalog, ki ne bo preveč zahtevna zame 😊. Glede na popularnost zabavnega Icemana Wim Hofa pa sem posmislila, da se tako ali tako že vsi prhamo s hladno vodo. Vendar je bil odziv na delavnici popolnoma nasproten. A ker je korist hladne vode tako obsežen smo se tudi v WolFloW razpisali o mrazu.


Ko prijateljem omenim »hladen tuš« pogosto sledi stavek »Brrr jaz tega ne morem! Nemogoče! Ni govora!« Pogosto navajajo hladno vodo kot nekaj kar skoraj boli in je neprijetno. Ja, občutek, ko iz tople postelje zaspan hodiš proti kopalnici je tudi po več letih enako nelagoden. Takrat utišam svoj um, ki bi našel 1000 in 1 izgovor zakaj ravno danes pa res ni pravi čas za hladen tuš. Misli usmerim na občutek kako lahkotno BO POTEM telo in kako sveže, močno, zadovoljno, zmagoslavno se počutiš po takšni prhi.


Prhanje ponavadi pričnem pri stopalih in počasi proti vratu. Lase si zmočim s hladno vodo le občasno. Je pa prav poseben občutek, ko tuš usmeriš na obraz, na lica ❤. Na začetku se spomnim, da sva se oba z možem štopala 😊 30s , čez čas minutka in počasi več in več. To sem bolj razumela kot neko motivacijo, ki si jo človek sam ponudi, da gre lažje skozi nepoznane občutke. Ker je čas oprijemljiva vrednost tudi lažje spremljamo svoj »napredek« na samem začetku, čeprav nam bo tudi telo samo že zelo hitro začelo kazati dobre plati mrzle prhe.


Sama pri hladni vodi vedno poslušam svoje telo. Mraz ni tu, da bomo nekaj dokazovali, polnili naš ego, tu je zato, da nas rehabilitira od vsakodnevnega stresa, da nam dobesedno pomaga in nas uči strpnosti. Ko sam stojiš pod mrzlim tušem, ne rabiš stiskat zob, razmišljati o bolečini, rajši se posveti dihanju. Globok vdih, dolg izdih, počasi, v mislih pa odtavaš nekam kjer ti je prijetno. Ali pa si ponavljaš, tako kot jaz, svoje najljubše afirmacije. Minutka, dve pod hladnim tušom je dovolj. Nato se nežno obrišeš, če ti čas dopušča pustiš nekaj kapljic vode kar na svojem telesu in narediš tole zabavno vajo »Horse Stance«. Nato pa se dan začne v vsem svojem sijaju💙.


Kaj vse nam lahko doprinese izziv jutranji »hladen tuš« si lahko ogledate v slikovnem videu (vsebina je v angleškem jeziku a s slikami, ki vam bodo pomagale razumeti tudi,

če niste vešči angleškega jezika).Motiv zakaj sprejeti izziv 30 dni hladne prhe je odvisen od vas. Nekateri zaradi zdravstvenih izzivov, drugi potrebujete sprostiti odvečni stres, spet nekdo zgolj iz radovednosti ali zmore. Pomembno je, da poskusite. Koristi, ki jih bo vaše telo imelo od hladnega tuša, pa so točno tiste, ki jih potrebujete le vi. Če se vam pri spoznavanju s hladno vodo pojavljajo vprašanja, ki izvirajo iz strahu ali naučenih vzorcev, vam toplo priporočam, da si preberete intervju s slovenskim Icemanom Emilom Ledenkom. Ali pa skočite na youtube kjer si lahko ogledate kopico video vsebin, kjer »navadni smrtniki« prakticirajo hladno prho oziroma kopanje v mrzlih vodah.

Zaključila bi rada s stavkom, ki ga je Emil Ledenko izrekel na eni od delavnic, ko so »novinci« šli prvič v objem mrzle reke: »Ne upirajte se! Ljubite se z vodo!«. 💙

·

Si želite še bolj poglobiti v znanje ledenega možakarja Wim Hofa? Spodaj seznam njegovih knjig in možne povezave do spletnega nakupa.

  1. The Wim Hof Method: Activate Your Full Human Potential

  2. Becoming the Iceman

  3. The Iceman Speaks: Wim Hof on His Method and His Mission 


30 dnevni IZZIV opomnik
.pdf
Download PDF • 27KB

bottom of page