top of page
Search

MOTIVACIJSKI GOVOR, ki odpira oči!

💨 Če le utegnete si vzemite 10 minutk in si oglejte video. 🔆


Če pa vaša angleščina ni najboljša pa si preberite spodnji zapis in si dovolite, da v vas prebudi kar potrebuje.


Znani igralec Matthew McConaughey nam v svojem motivacijskem videu predstavi svoj pogled - This Is Why You're Not Happy (Razlog zakaj nisi srečen-a). Podnaslov One Of The Most Eye Opening Speeches (Govor, ki "odpira oči") - mislim, da v tem primeru ni »napihnjen«.


Kdaj ste nazadnje počeli nekaj kar imate res radi in se niste pri tem obremenjevali kaj bo iz tega nastalo, ali bo dovolj dobro in vredno?


Vsak izmed nas ima v sebi dva volkova – dobrega in slabega. In oba želita biti nahranjena. Matthew McConaughey pravi, da je najboljše, da dobrega volka v nas nahranimo malo bolj.


Sreča je čustveni odziv na nek zunanji izid. ČE zmagam bom srečen-a, ČE NE zmagam, ne bom. Torej je sreča odvisna od rezultata. Če je temu tako, se znamo ujeti v konstantnem nezadovoljstvu in razočaranju. VESELJE – je nekaj drugega. Ni izbira. Ni vezano na rezultat, veselje je konstanta. Veselje je občutek, ki ga imamo ko delamo tisto, kar imamo radi, kar nam je pomembno in pri tem nismo obremenjeni z izidom.


Res rabimo partnerja, partnerico, da bomo srečni in se počutili ljubljene, res rabimo uspeh na delovnem mestu, da bomo ponosni nase, res rabimo všeček pod FB objavo, da bomo čutili zadovoljstvo in vrednost?


Kaj pa, če se ne obremenjujemo s končnim izidom in tako imenovano srečo, temveč se osredotočimo na občutke na poti do cilja? Veselje je vedno skrito v PROCESU, na poti, v dejanjih.

Kdaj ste bili prisotni v procesu hvaležnosti za preproste, morda za nas danes samoumevne stvari? Glede na trenutno situacijo – Leto nazaj smo brez pomisleka hvaležnosti v lokalu naročili kavo v steklenih skodelicah (oz. o tem sploh nismo razmišljali, da je možno kako drugače), danes nam je to WAU ali celo nemogoče?

Bodimo hvaležni, hvaležni za stvari, ki jih imamo že v tem trenutku in hvaležnost se nam začne vračati. Res enostavno in res deluje.


Vprašajte se – Kaj je uspeh zame? Ne kaj nam mediji sporočajo, da je uspeh, kaj nas družba uči, da bi moral biti uspeh. Kaj je naša osebna, individualna, unikatna definicija uspeha. (Opomba: Pri tem ni pravega ali napačnega odgovora😉). Karkoli je in tudi, če se s časom spreminja, vse je v redu. Za Matthew McConaughey-a so trenutno v njegovem življenju pomembne vloga očeta, vloga moža, zdravje, kariera in prijateljstvo. Ko definirate kaj je za vas pomembno, je potrebno to dnevno negovati. Torej stvari, ki so pomembne za nas ohranjati v dobri kondiciji.


Odgovoriti si na vprašanje »Kdo sem jaz?« ni lahko, zato ne bodite pri tem strogi do sebe.

»Definirati sebe kaj nismo, je prvi korak k temu, da spoznamo kaj smo.« Matthew McConaughey. Vsi imamo navade, ki nam pijejo energijo, znance ob katerih se iskreno ne počutimo najboljše, hrano, ki ne odgovarja našemu telesu, … NEHAJMO S TEM. Enostavno ne zapravljajmo naše energije, časa za take stvari. In kar naenkrat bomo imeli več časa, več energije za stvari, ki nam pašejo. Proces IZLOČANJA💚. Tisto kar ni v skladu z našo identiteto gre stran. In to nam bom prineslo več veselja, ker ko damo stran kar nam ne paše, ostane več možnosti za tisto kar imamo radi.

»Smo arhitekti svojega življenja« pravi Matthew McConaughey, zato najdimo navade, vaje in rutine, ki bodo nahranile našega dobrega volka, ki biva v nas.


💥Dejstvo: Vse je na nas! Naj ne ostane le pri mislih, besedah, stopimo v akcijo. Vsak sam s seboj. To pomeni, da nam morda nihče ne bo ploskal, ko bomo dosegli uspeh, a nas nihče ne bo »kaznoval«, če ga ne bomo. Razen mi sami. Matthew McConaughey doda dobro prispodobo – ko se zvečer uležemo v posteljo, ne glede na to kdo spi poleg nas, vsi spimo sami s svojimi mislimi, svojimi občutki in dejanji, ki jih ustvarjamo skozi dan. Če bomo tako sprejemali življenje, naše tekme ne bo nikoli konec, naše potovanje bo brez postankov in naša avantura se ne bo nikoli zaključila, KER BOMO VEDNO NA POTI.


Morda vas zanima tudi: Knjiga: Greenlights, Matthew McConaughey


bottom of page