top of page
Search

Meditacija z odprtimi očmi?

»Bodi že sedaj oseba, katera želiš postati«
Danes naj bi poznali štiri tradicionalne budistične položaje meditacije: meditacija sede, meditacija stoje, meditacija med hojo in meditacija leže. Po mojem mnenju na tej točki ne potrebujemo »predalčkati«, kajti nekateri pravijo športni aktivnosti meditacija, drugi padejo v alfa valovanje medtem, ko se umetniško izražajo. Nekaterim bolj odgovarja vodena meditacija, drugim meditacija ob glasbi in tretjim meditacija v tišini. Bistvo je, da z meditacijo gojimo mirno, jasno pozornost sedanjega trenutka, a hkrati v danem trenutku ZDAJ ustvarjamo svojo prihodnost. Torej ni se potrebno zatakniti pri tehniki, čeprav bomo v nadaljevanju predstavili »vodeno hodečo meditacijo«. Zakaj? Ker je decembrski izziv WolFloW ravno povezan z gibanjem, ker smo sodelovali v skupinski hodeči meditaciji na delavnici Joe Dispenza in jo občasno še vedno prakticiramo tudi, ko na primer pripravljamo obrok za družinsko kosilo ali pa pod hladno prho.Zdaj že vemo, da ljudje večino dneva delujemo na avtopilotu, ne zavedamo se kaj počnemo in zakaj. Včasih sploh ne vemo, da hkrati delamo tudi tri stvari naenkrat – govorimo, pišemo in zraven še pregledujemo poštni nabiralnik na računalniku. Glava postane naš ŠEF in takrat ne živimo več v sedanjem trenutku, torej nismo več kreativni, ne strmimo več k našim ciljem, željam, sanjam.Večina od nas je navajena, da za čas meditacije potrebujemo udobna oblačila, miren, tih prostor, blazino, odejo in verjetno še dišave ter svečke. A kot je že naša sogovornica v intervjuju Gibanje - orodje za soočanje z življenjskimi izzivi, Katarina Leben dejala: »Življenje je gibanje«. Ko meditiramo sede ali leže nas preplavijo močna, višja čustva, počutimo se sproščeno blaženi…Ko se le-ta meditacija zaključi, pa se lahko hitro vrnemo nazaj v naučene vzorce, v nezavedne programe, v opravila ki nas čakajo, ponovno začnemo hiteti, pademo v kolesje elektronskih sporočil in še kaj bi se lahko našlo. Torej nismo več v kreativnem stanju, vrnemo se v »preživetvene« vzorce ki smo jih naučeni iz preteklosti. Preprosto izklopimo se iz energije naše prihodnosti, ki smo jo kreirali v času meditacije z zaprtimi očmi.


Meditacija med hojo nekje v naravi ali kar sredi avtomobilskega vrveža v mesta? Namen meditacije med hojo je trenirati um, da ostane prisoten, medtem ko je telo v gibanju. Torej lokacija ni pomembna, seveda pa vam na začetku bolj priporočamo mirno naravno okolje, ko se še učimo dresirati naš um. Začnemo lahko tako, da stojimo na mestu, pozornost pa usmerimo na svoje srce, umirimo dihanje. Izrazimo namero, ki jo želimo kreirati v danem trenutku (na primer si želiš konkretne poslovne spremembe, kreirati novo razmerje, kreirati obilje, zdravo telo ali kaj drugega). Pri vodeni meditaciji je morda lažje ravno to, da zmanjšaš zvoke iz okolja in se resnično lahko fokusiraš samo na glas, ki tvoje možgane vodi iz stanja polne zavesti v stanje sproščenosti. Začnejo se odpirati vrata naše podzavesti, vrata kreativnih idej, utišamo nevrokorteks - del možganov, ki je odgovoren za mišljenje. Nato dobesedno stopimo v našo želeno prihodnost. Ne oziramo se na okolico, ne analiziramo zvokov, ljudi okoli nas, samo hodimo. Najpomembnejša začimba je da se poistovetiš s tem kar kreiraš, tukaj in zdaj. Več ko vadiš bolj to postaja tvoja nova navada, navada ki postane tvoja želena realnost.

Nekaterim to uspe takoj. Drugi, ki imamo močan analitičen um vadimo in delamo majhne korake, a koraki so! V času meditacije utišamo naše analiziranje, seciranje problemskih situacij, utišamo »modre« razprave, ki drvijo v naših možganih. Z majhnimi ali velikimi koraki začnemo kreirati stanje, ki se sprva za nas zdi nerealno, morda celo abstraktno, a kaj hitro lahko ugotovimo, da začnemo to stanje živeti, torej tisto kar je bilo nerealno postane normalno.


Poskusite že danes s kreacijo vaših želja 💛😊 Vodeno meditacijo Dr. Joe Dispenza lahko kupite na spodnji povezavi.

Walking Meditation: Stepping Into Your Future
Walking Meditation 2


bottom of page