top of page
Search

Intuitivno prehranjevanje

Dr. Yami Cazorla-Lancaster »Feeding Our Children With More Joy and Less Stress

(povzetek in interpretacija video predavanja: WolFloW )

»Zdravo prehranjevanje ni potrebno biti stresno. Zabavajte se, smejte se svojim napakam in ne obupajte!«


Za tole predavanje bi lahko napisali, da je vsebinsko »padlo notri« glede na WolFloW aprilski izziv in intervju "Poslovna zgodba Acai.si v času »lockdown-ov«"


V času epidemije se je verjetno marsikateri starš znašel še pred dodatnim, novim izzivom. Zmrznjena pica, procesirani, vnaprej pripravljeni obroki, sladki prigrizki in na koncu slaba vest staršev. Vam je znano?


Dr. Yami Cazorla-Lancaster je strastna zagovornica zdravega načina prehranjevanje, kar nam v danem videu predstavi z uporabo načel intuitivnega prehranjevanja. Če se prvič srečujete s to besedo naj jo poenostavimo – gre preprosto za naše lastno zaupanje svojemu telesu, torej, ko nam le ta sporoča, da smo siti, ga poslušamo in ko smo lačni, ga ponovno slišimo in jemo. Ker pa gre v tokratnih predavanjih predvsem za naše otroke Dr. Yami postreže z dejstvom, da se večina otrok rodi s prirojeno sposobnostjo, da pojedo ustrezno količino hrane za potešitev lakote in primerno količino za njihov razvoj.


Dr. Yami Cazorla-Lancaster je avtorica knjige »A Parent’s Guide to Intuitive Eating: How to Raise Kids Who Love to Eat Healthy« ("Vodnik za starše po intuitivnem prehranjevanju: kako vzgajati otroke, ki radi jedo zdravo"), kjer predstavi intuitivno prehranjevanje v vseh fazah otrokovega razvoja, katera živila ponuditi otroku na različnih stopnjah razvoja in kako ustvariti ter spodbujati zdravo podobo telesa pri svojih otrocih.

Skozi celotna Kids Summit 2021 predavanja je velik poudarek na ZAUPANJU V OTROKA, tudi Dr. Yami nam predlaga »delitev odgovornosti«. Starš je tisti, ki pove KAJ bo na jedilniku, KDAJ in KJE (npr. jedilna miza, ali zofa, ali …). In potem se njegova odgovornost zaključi. Otroku pa prepustimo ČE bo pojedel dano hrano in KOLIKO jo bo pojedel. Intuitivno prehranjevanje vključuje torej tudi to, da zaupamo otroku, da ko reče da ima dovolj, da mu verjamemo, čeprav je tokrat pojedel le dva grižljaja. In ne posegamo čez to mejo v stilu: »Pa res ne bi še ene žlice, samo še ta košček, …« 😊

Na začetku nam bo verjetno težko, morda celo nekoliko čudno ali pa nas bo skrbelo ampak Dr. Yami nas spodbudi, da vadimo in se ne obremenjujemo s popolnostjo. Tudi, če se kdaj zalotimo, da bi besno radi posegli v otrokovo odločitev »koliko« bo pojedel, se rajši odpravimo v drugo sobo, globoko vdihnimo in se enostavno »ugriznimo v jezik« ter zaupajmo svojemu otroku.


Kaj naj se znajde na jedilniku, pa boste pri Dr.Yami zasledili velik poudarek na rastlinski prehrani. Strastna promotorka zdravega načina življenja, še posebej moči rastlinske prehrane je ustanovila VeggieFitKids.com, kjer ponuja informacije o rastlinski prehrani za otroke in vodi podcast Veggie Doctor Radio. Staršem predlaga, da ne definiramo hrane kot slaba ali dobra hrana, temveč razlagamo otrokom katera hrana je za naše telo koristna in katera manj koristna. Prav tako naj bo planiranje jedilnika del rituala. Otroke pa čim pogosteje spodbudimo, da sami prelistajo knjige z recepti, si pogledajo slike in si sami kaj pripravijo. Uporabite pravilo 80/20. 80% časa si prizadevamo jesti čim bolj zdravo, 20% prostora pa rezerviramo za praznovanja in posebne priložnosti, kjer ni na voljo živil, ki so koristna za naše telo.

Torej zaupajmo našim otrokom in jim prepustimo odgovornost, če in koliko bodo pojedli, poskrbimo, da bodo doma na voljo polnovredna živila, preprosto nehajte polniti hladilnik in omare z živili, ki imajo malo hranilne vrednosti, manj zdrava živila postavite izven pogleda kjer bodo težje dostopni. Vključimo otroke v pripravo obrokov in tako bomo lahko brez skrbi, ko bodo zapustili gnezdece, da bodo znali pripraviti zase zdrav obrok.


Pet stebrov zdrave prehrane

  1. Spoštujte lakoto in sitost

  2. Poudarek na polnovredni rastlinski prehrani (sadje, zelenjava, in čim manj procesiranih živil)

  3. Vzpostavite pozitivno okolje hranjenja

  4. Bodite prilagodljivi

  5. Sprostite se in se zabavajte
»Otroci se rodijo naravno intuitivni. Za podporo intuitivnemu prehranjevanju v otroštvu, otroka nikoli ne silite k jedi. Zaupajte jim, ko rečejo, da niso več lačni in jim dovolite, da jedo, ko so. Prav tako ne omejite hrane ali jo uporabite kot nagrado.« Dr. Yami

bottom of page