top of page
Search

Emil Ledenko - Potop v mrzlo vodo

»Ledena voda je ena od najbolj stresnih situacij za telo.«

S hladnim tušem sem se srečala nekaj let nazaj, ko sem na internetu našla dokumentarec o "ledenem", bradatem možakarju Wim Hofu. Pri nadaljnjem raziskovanju pa me je pot nesla do Emila Ledenka in njegove ledene družine, ki spreminja zasidrane, naučene vzorce o našem telesu in umu. Njegova strast do mrzle vode je naravnost nalezljiva.


Emil zase pravi, da mu je bilo poslanstvo že s samim priimkom položeno v zibelko oz. kot pravijo “Nomen est Omen” kar v prevodu pomeni “v imenu je pomen.”


»Z rednim in vztrajnim vsakodnevnim prakticiranjem dihalnih vaj in mrzle prhe ter ledenih kopeli sem dosegel izjemne rezultate, poleg tega pa pridobil ogromno znanja in izkušenj. Zdaj želim to znanje prenesti tudi na vse tiste, ki si tega želijo. Vse, kar govorim, tudi živim in s svojim primerom navdihujem in motiviram tudi ostale ljudi, ki mi zelo zaupajo.

Dejansko sem v ljudeh vzbudil precejšnjo mero radovednosti. Moje življenje je resničen dokaz, česa vse smo ljudje zmožni.«, je Emil povzel svoja spoznanja.


Pred vami je zelo konkreten intervju s srčnim, slovenskim »icemanom«, ki vam bo postregel z odgovori, kaj se v vašem telesu dogaja, ko ga izpostavimo dihalnim vajam in mrzli prhi ali kopeli.

1. Začniva na začetku kar direktno s »skokom« v mrzlo vodo 😀 oziroma NE najprej dihalne vaje, a ne? Na svojih delavnicah velik poudarek nameniš dihanju. Kaj je zate dih in kako uravnavamo dih v hladni, ledeni vodi?

Zame dih predstavlja osnovo življenja. Edini način kako lahko gremo nazaj vase, stopimo v stik sami s sabo. Ko se fokusiramo na dihanje smo lahko dejansko prisotni v trenutku tukaj in zdaj. Zavestni vdih je zame edini način kako se vrniti nazaj v telo in biti prisoten v trenutku. V hladni vodi pa je to še bolj enostavno kot si ljudje predstavljajo. Pomembno je le, da se dih ne zakrči, torej, enakomerno, sproščeno in da se ves čas zavedamo le vdiha in izdiha. Misli se pojavljajo, sploh na začetku. Poanta je, da misli samo opazimo, a se ne ukvarjamo z njimi.

2. Koliko časa že prakticiraš mrzle kopeli? Kako se je vse skupaj začelo? Prosim postrezi nam s svojim najzahtevnejšim potopom v mrzlo vodo.

Redno prakticiram mrzle kopeli več kot 3 leta in pol. Začelo se je tako, da sem iskal rešitev zaradi neznosnih bolečin, ki so bile posledica artroze. V raziskovanju sem naletel na dihalno tehniko in mrzlo kopel. In še danes, ves čas verjamem, da je to najboljša kombinacija za blaženje bolečin ter za ohranjanje zdravega telesa.


Najzahtevnejša izkušnja .. hm .. težko rečem. Prva zagotovo, ker ne veš kaj te čaka 😀. Ker dejansko predno sem se začel kopati z mrzlo vodo sem se doma prhal z vrelo vodo. Mlačna voda je bila zame premrzla. Začel sem s tušem in po slabih dveh mesecih sem se lotil še »žive« mrzle vode.

Zahtevna izkušnja je bila tudi, ko smo se šli prvič kopati v zaledenelo jezero kjer smo z motorno žago rezali led. Že sama misel, da se boš kopal v samem ledu, sproži popolnoma drugačne misli, torej glava dela drugače. Potem sem še ponovil podobne potope v zaledenelo jezero in je bila izkušnja precej bolj lahkotna.


In izpostavil bi še izkušnjo v Dovžanovi soteski, ko je pihal močan severnik in smo imeli občutek, kot da smo v Sibiriji. Dejansko v takih pogojih se sleči v kopalke, iti v ledeno vodo in še posebej potem priti iz nje, je definitivno izziv. Prsti ti drvenijo, težko se je obleči, treseš se, .. definitivno zahtevna izkušnja..


Je pa vsako snidenje z mrzlo vodo posebno. Čeprav se večino časa kopamo na isti lokaciji, je vsak potop unikaten, poseben. Skupni imenovalec pa je vedno ta, da je potrebno premagati nek notranji upor pred mrzlo vodo, izstopiti iz cone udobja. Čeprav se s tem ukvarjam že več kot tri leta se vedno znova soočam s temi upori, ki jih potrebujem premagati.

3. Ljudje smo ponosni na svoj razum in si življenje radi razlagamo skozi naučene razumske predpostavke. Nekaterim je misel na mrzlo vodo strah, neugodje, vnetje mehurja, zastoj srca,... skratka en velik stres in STRAH. Kako bi na kratko razložil smisel potopa v mrzlo vodo in predvsem kako z argumenti »utišati« te pomisleke, ko smo enkrat v vodi?

Ti pomisleki so na mestu, če predpostavim, da smo vzgojeni v kulturi, ki nam že od majhnega vceplja strah pred mrazom: »ne hodi bos po mrzlih tleh, ne na veter, ne z mokro glavo ven, pazi prepih, …« 1000 in 1 razlog zakaj naj se izogibamo mraza. To je nekako nek program, ki je vcepljen v kolektivni zavesti in je logično, da ljudje na ta način reagirajo. Po mojih praktičnih izkušnjah iz delavnic pa lahko rečem, da je ta strah popolnoma odveč, ker mi s pravilno pripravo, torej zavestim dihanje aktiviramo v telesu vse potrebne mehanizme, vsi preživetveni sistemi, da so notranji organi zaščiteni, tako da ni bojazni da bi prišlo do podhladitve ali poškodbe kakih organov.

Dejansko je stvar v tem, da ko se mi predihavamo se aktivira hipotalamus, žleza v možganih ki je direktno povezana s procesom termogeneze - uravnavanje telesne temperature, telo ima svoj termostat. Telo samodejno uravnava telesno temperaturo v ekstremnih pogojih kot je npr. mrzla voda, tako telo avtomatično dvigne telesno temperaturo in zaščiti notranje organe pred poškodbami.

4. Ko sama razlagam o svojih potopih v mrzlo vodo pogosto naletim na strah in dvom sogovornikov. Predvsem dvom v njih same. Ko sam organiziraš delavnice nikoli ne podvomiš, da nekdo ne bo »zmogel« ali pa da ni fajn zanjo ali zanj, da se izpostavi mrzli vodi?

Ne! (op. Zelo suvereno, brez pomisleka!) Niti enkrat ne podvomim. Vidim v očeh strah, marsikdo bi se najrajši obrnil in šel domov ampak jaz sem si rekel, da dokler oni niso zmožni verjeti sami vase, da sem jaz tukaj, da verjamem namesto njih oz. še za njih. Ko jih usmerjam, jim držim varen prostor, da lahko zaupajo.

5. Pri kateri temperaturi vode govorimo o »zdravilnih učinkih« ? Je pomembno koliko časa se »namakamo«?

Voda naj ima vsaj 12 stopinj oziroma manj. Čas tukaj ni neka tekma, koliko zdržiš. 2 minuti je nekje čas, da se v telesu aktivirajo fiziološki procesi, da se vklopijo vsi samo-zdravilni procesi in da telo dobi tisto največ in najboljše kar rabi. Vse kar je več kot 2 minuti je trening za več fokusa, trening za več koncentracije, na same fiziološke procese pa ne vpliva več. Ledena voda je ena od najbolj stresnih situacij za telo, to je kratkotrajen stres in s tem ko uspemo s pomočjo diha kontrolirati telo in um v taki stresni situaciji kot je voda, potem ga dejansko precej lažje kontroliramo tudi v vsakih drugih manj stresnih situacijah. V vsakdanjem življenju to opazimo, ko manj pogosto »pademo v'n«, več je zavestnega odziva.

6. V poletnih mesecih pogosto vidim ljudi, ki gredo v mrzlo vodo brez dihalnih vaj. Je to varno in pametno? Ima »drugačen« rezultat na telo?

Tudi sam sem videl ljudi, ki so šli poleti v vodo za par sekund, brez dihalnih vaj. To so bolj procesi kjer se sprošča adrenalin, jaz temu rečem »horup« varianta. Absolutno se da, jaz pa sem bolj pristaš varnega potopa, torej s predhodnimi dihalnimi vajami, tudi zdravilni učinek je veliko močnejši. Samo mrzla voda brez dihalnih vaj je super za fizični aspekt, torej za dvigovanje imunske odpornosti telesa, drugače pa je učinek dihalnih vaj in mrzle vode globlji, efektov je več. Je pa res, če še dodam, da nekdo, tako kot jaz, ki je navajen na ta proces, gre lahko v mrzlo vodo brez dihalnih vaj, praktično ni nobene razlike kar se tiče bivanja v vodi ampak kar se tiče pa učinka vode na telo pa je precej precej boljši učinek, če se prej pravilno predihaš.

7. Poletje je konec, prihajajo bolj hladni dnevi. Zate vem, da se podaš v vodo v vseh letnih časih? Je pozimi potrebno narediti kaj »drugače«?

Protokol je ves čas isti, vedno gre za aktivacijo zaščitnih mehanizmov v telesu. Torej dihalne vaje, nato vstop v vodo. Poleti je definitivno, zaradi večje temperaturne razlike, težje iti v vodo, a je morda nato lažje, ko prideš ven in te pogreje sonček. Pozimi pa je lažje iti notri, ker je ta temperaturna razlika manjša in je potem večji izziv ko prideš ven, sploh če piha. Pozimi se hitreje oblečemo in če spijemo topel čaj, je to sploh priporočljivo.

8. Vrniva se nazaj na tvoje delavnice. Po tvojih izkušnjah, zakaj organiziraš skupinske tedenske potope v Kamniški Bistrici, vikend potope in druženje v času polne, prazne lune in podobno?

Delavnice so vedno namenjene izobraževanju. Da ljudje spoznajo tehniko dihanja in lahko potem tudi doma varno prakticirajo hladno kopel, kar je tudi glavni namen. Vedno so osnova dihalne vaje in hladen tuš, sama ledena voda pa je nadgradnja in ima seveda še močnejši učinek.

S temi vsakodnevnimi potopi pa jim omogočim, da lahko v družbi izvajajo »trening« s katerim vzdržujejo formo, krepijo imunski sistem, zraven pa "paše" še malo druženja z isto mislečimi in čutečimi ljudmi.

9. Pri tebi vedno vem, da pripravljaš zelo zanimiv projekt. Kakšen izziv pripravljaš zdaj?

V zanimiv projekt me je ravno zdaj vključila Zvezdana Mlakar, ki štarta 1.12.2020,

»Zvezdina skrivnosti«. Projekt bo potekal preko fb skupine, kjer bo na kupu veliko strokovnjakov iz različnih področji. Šlo bo za holistični pristop, več pa izveste kmalu.😉

Drugi projekti so sedaj zaradi situacije okoli prepovedi združevanja in prehajanja iz občin nekoliko onemogočeni, zato pripravljam spletno delavnico, kjer bodo ljudje dobili vsa potrebna znanja, kar se tiče teorije. Namesto v ledeno vodo bodo šli ljudje takoj po delavnici pod tuš. Dobili bodo tudi 10 dnevni program po katerem bodo delali. S to prakso bodo nadaljevali vsakodnevno, čim pa se ukrepi sprostijo pa se pridejo z mano potopiti tudi v hladno vodo in doživijo še to izkušnjo, ki je po mojem mnenju ključna.

10. Za konec pa še vprašanje, ki nam bo v navdih za nadaljnje raziskovanje naših WolFloW vsebin. Kdo so bili in so še tvoji življenjski učitelji?

Od vsakega vzamem tisto kar meni zavibrira. Zdaj, če se osredotočim na poslanstvo, ki ga opravljam, potem sem se zagotovo veliko naučil od Wim Hofa. Drugače pa Buda, Osho, Deepak Choopra, definitivno pa največ iz lastne izkušnje. Berem in poslušam različne modrece, različne vsebine, kjer začutim, da bi lahko bile meni v pomoč.


Emil najlepša hvala za koristna znanja. Za vse, ki pa bi radi bili del »ledene družine« oz. bi še dodatno želeli poglobiti znanje na kakšni od Emilovih delavnic pa toplo priporočam ogled Emilove spletne strani www.emilledenko.si


Za vse WolFloW bralce pa v našem "Flow" stilu iz teorije v prakso z novembrskim izzivom hladne prhe, kjer se boste lahko že danes sami prepričali kako stvar deluje. 😉🐧

bottom of page