top of page
Search

Daily Family Rituals Along The Medicine Wheel, Jocelyn Gordon

Kaj je »Medicinsko kolo« ali morda boljše »Sveti obroč«?

Medicinsko kolo je edinstveno za vsako kulturo, v več oblikah, pomenih in uporabah. Lahko ima veliko različnih oblik od umetniškega dela kot je slika ali fizična gradnja na zemlji. Obstaja pa ena temeljna podobnost poleg oblike - medicinska kolesa predstavljajo usklajenost in neprekinjeno interakcijo fizične, čustvene, duševne in duhovne stvarnosti. Medicinska kolesa so krog zavedanja posameznika; krog znanja, ki zagotavlja moč, ki jo ima vsak nad svojim življenjem.

Medicinsko kolo oziroma Sveti obroč, so generacije različnih indijanskih plemen uporabljale za zdravje in zdravljenje.


Kako naj živimo bolj zavestno nam razkriva v danem intervjuju tudi Jocelyn Gordon, ki deli praktične in smiselne načine, kako modrost iz tega avtohtonega severnoameriškega simbola celostno vnesti v vsakdanje družinsko življenje.

Ko Jocelyn opisuje holističen celostni pristop poudari, da je smisel v »živeti zavestno« in ne samo zavestno meditirati ali pa se zavestno zahvaliti hrani, ki smo jo namenjeni pojesti. (OPOMBA🙈: Glede na to v kako podivjani družbi živimo je tudi zavestna meditacija in hvaležnost za hrano na krožniku velik korak.)

V nadaljevanju nam Jocelyn radostno predstavi MOČNE RITUALE, KI JIH PRAKTICIRA S SVOJIMI OTROCI NA ZAČETKU IN NA KONCU DNEVA.JUTRANJI RITUAL: Jocelyn zjutraj svoje otroke vpraša:

»Kaj želiš doživeti, izkusiti danes?« Odgovor je preprosto namera za dan, ki je pred nami.

»Kaj želiš izkusiti, občutiti?« Npr. Radost? Prijaznost? Prijateljstvo?

»Zakaj si hvaležna?«

In potem vas nekega dne otrok vpraša: »Mami/oči kaj bi ti rad-a danes doživel-a?« in to Jocelyn čuti kot radostno, intimno, zavestno povezovanje s svojim otrokom.


VEČERNI RITUAL:

Ravno predno njena deklica zaspi, ji šepeta močno sanskrtsko sporočilo - sankalpa, ki se nanaša na iskreno željo. »San«, kar pomeni "povezava z najvišjo resnico", in »kalpa«, kar pomeni "zaobljuba".

»Ne pozabi kdo si, poznaj svojo moč, prebujena.« Vi pa seveda oblikujte svojo iskreno željo za vašega otroka in tudi za vas. Odkrivanje sankalpe je postopek poslušanja. Vaša iskrena želja je že prisotna in čaka, da jo vidite, slišite in začutite.


Še en večerni ritual kjer spodbudimo svojega otroka, da nam pripoveduje o svojem dnevu. Odpremo prostor za vse majhne in velike podrobnosti, ki jih je doživel naš otrok. Morda boste opazili, tako kot sem sama pri svojem sinu in tudi Jocelyn podeli z nami podobno izkušnjo, da se bo vaš otrok lažje izrazil, ko bosta zvečer skupaj ležala v postelji, kot pa čez dan. Večina otrok, ko jih pridemo iskati v vrtec ali šolo na vprašanje "kako si se imel-a?" odgovorijo kratko "Vredu" in debata je zaključena😃 Če pa je vaš otrok še manjši, ga lahko povabite, da nariše sliko in skozi risbo izrazi kaj je danes doživel.

Včasih nam otroci tudi zvečer postrežejo s kratkim odgovorom: »Ne vem« in to Jocelyn razume, kot dejstvo, da je dan res zelo poln, zato je pomembno, da se počasi sprehodimo skozi dan in obnovimo kaj smo doživeli. Ko se pogovarjate s svojim otrokom o dnevu, ki je za vami, izberite sami ali bi začeli z sladkimi, pozitivnimi dogodki ali z dogodki, ki so bili izziv v danem trenutku oziroma so v nas prebudili neprijetna čustva, kot je razočaranje, žalost, jeza, … Pustiti prostor za pogovor o žalovanju, izgubi, sploh v teh časih, ko so stiki omejeni ali celo ni možno objeti nam ljubljene osebe. Hkrati pa spodbudite svoje otroke, da vam povedo na kaj so ponosni pri sebi, v čemu so se počutili dobro, …

Torej to se je zgodilo danes, povzamemo, naštevamo in vprašamo: »Sem kaj izpustil-a?« Vzemite si čas, to je najpomembnejše.

Vprašajte otroka tudi, kaj je njegova namera za spanje in s tem posadimo seme namere za zaključek dneva in novo rojstvo, novega dne.


Voditeljica Lindsey Wise in Jocelyn sta se strinjali, da je to pripovedovanje svoje zgodbe (namesto branja drugih zgodb), čudovita izkušnja, ki jo obe redno živita s svojimi škrati.🥰


Kaj pa dnevni rituali, ki nas vodijo v zavesten dan?

Jocelyn nam priporoča, da med 12:00-14:00 (zelo močan del dneva zaradi lege sonca) stopimo ven in se prepustimo luči neba, dvignemo roke v zrak, usmeri obraz v nebo in se nahranimo s svetlobo. Naše telo potrebuje svetlobo. V tem delu dneva se lahko tudi ponovno povežemo s cilji, se vprašamo ali smo v skladu z jutranjo namero?


Tudi skupno družinsko kosilo ali večerja je lahko čudovit dnevni ritual, kjer vadimo hvaležnost in se pogovarjamo. Vprašajte karkoli, poglejte vase, poglejte ali sledite pravi poti. Izkoristimo obred za refleksijo, kjer spoznavamo naša čustva, cilje, motive in občutke.

Da je pri Jocelyn Gordon vse krožno in celovito si lahko ogledate tudi na njeni spletni strani www.hoopyogini.com, kjer nam predstavi transformacijski fitnes, ki vključuje vadbo z obročem hula hoop, s hatha jogo (joga, ki združuje telesne vaje in dihalne tehnike) in meditacijo pozornosti.


Uživajte v novih družinskih ritualih, ki nas popeljejo v še bolj zavestno starševstvo 💕bottom of page