top of page
Search

Astrologija za otroke z Nives Jurman

Pri WolFloWu bralce radi spodbudimo in seznanimo o individualnih potencialih, ki jih vsak od nas nosi v sebi. Včasih potrebujemo le nov pogled na isto stvar in že lahko zasijemo v svojem božanskem sijaju. Tako nam bo tokratni intervju ponudil orodje, s katerim boste lahko še bolj poglobljeno raziskovali sebe, hkrati pa bomo lažje razumeli določene življenjske situacije, ki so včasih naporne in neprijetne.

 • Pojdiva po vrsti in najprej naše bralce spoznajva z luninimi modrostmi, spletnim mestom, ki je že v startu zakladnica znanja, izkušenj in spoznanj, ki si jih pridobila tudi s pomočjo lastnega vrtca Metulj. Kako se je vse skupaj začelo?

Ko sem leta 2011 odprla svoj vrtec, sem imela zgolj eno in edino vizijo: slišati in videti vsakega otroka, ki je pri nas in se rad vrača v vrtec. Po 10-ih letih delovanja vidim in opažam, da je predšolsko obdobje za otroka ključni temelj na katerem lahko gradi svojo osebnost. Mislim, da ni lepšega, ko vidimo otrokovo močno področje, ki ga strokovne delavke v vrtcu in posledično starši tudi nadgradijo. Ko sem se vpisala na študij psihološke astrologije, ni bilo nobene želje ali ambicije, da bi to znanje delila naprej, ampak še danes se spomnim tiste sobote, ko predavatelj na seminarju reče bodoči mamici, da naj pogleda v katerem astrološkem znamenju bo imel njen otrok Luno, saj ji bo prav to pomagalo, da bo že pri novorojenčku vedela, kakšne bodo njegove čustvene potrebe.

In to je bil moj prvi “aha moment”, ko se sem začela poigravati z mislijo, da delim to znanje v svet… Tako so nastale LUNINE MODROSTI - iz zavedanja, da so čustvene potrebe otroka temelj na katerem stojijo vsi odnosi v življenju. Zato je Lunino znamenje (čustvene potrebe otroka) nekaj za kar si želim, da bi imela vsaka mama za svojega otroka.

 • Toliko priročnikov nam je na voljo na temo »vzgoja otroka«, obstajajo seminarji in delavnice, vendar le malo jih ve, da si ogromno lahko pomagamo ravno z natalno karto. Prosim razloži nam kaj lahko starši dobimo s takšnim vpogledom?

Da, natalna karta oz. otrokova rojstna karta ali, če povem bolj populistično: osebni horoskop je kot zemljevid duše. Vsak otrok je svoja osebnost in natalna karta opisuje vse karakteristike, potenciale in čustvene potrebe otroka. Vemo, da je prav razumevanje otrok, ki še sami ne znajo in ne morejo izraziti vsega kar imajo v notranjem svetu, največji izziv starševstva. Posamezni planeti in svetila ter njihovi aspekti nam predstavijo določeno karakteristiko: čustvene potrebe nakazuje Luna, kako se otrok izraža sporoča Merkur, izkušnje ljubezni se izražajo skozi Venero, kdo sem jaz nakazuje Sonce, odraz moči, borbenosti, jeze odraža Mars. To so tudi osnovni gradniki otrokove osebnosti. Če grem konkretno na primer, ki sem ga imela par dni nazaj: 3-letni deček ima Merkur v devici, v 9 hiši. Ta postavitev nakazuje močne sposobnosti besedne komunikacije, saj je Merkur v devici v svojem domu in z lahkoto izraža te lastnosti. Mamici sem svetovala naj bodo pravljice njihova dnevna praksa, naj se poigravajo z mislijo o učenju tujega jeziku, saj ima (v karti) dobre temelje za učenje tujih jezikov, ker sama njegova pozicija nakazuje, da bo lahko, če bo izkoristil svoj talent v karti zelo uspešen predavatelj pri nas ali celo v tujini.


 • Kakšna pa je sploh ta natalna karta? Kako jo izdelaš? Danes je precej nekih mitov, da to vse lahko hitro dobiš na internetu, pa še zastonj je.

Ja, do neke mere je to res, ampak treba je vedeti, da so to bolj generične karte izdelane za vse. Kar jaz delam je personalizirano. Torej, natalna karta, ki jo pišem za vašega otroka je samo za vašega otroka in ne obstaja še ena takšna, tako kot ne obstaja še en isti človek, kot je vaš otrok. Razlika je podobna kot branje terapevtskih knjig in obisk psihoterapevta ali branje obnove in branje dejanske knjige.

Tudi jaz pošljem izdelane karte po mailu, da si jih stranke preberejo, pogledajo, potem se pa dobimo še na posvetu za bolj podrobno razlago. Sem pa zelo vesela, ko starši pridejo k meni z natisnjeno natalno karto, podčrtanimi stavki ter opombami, ker to mi da vedeti, da se je v zapis resnično poglobil. Čeprav živimo v drugačnih - digitalnih časih, sem se odločila za bolj staromoden pristop - moje natalne karte so grafično urejene, personalizirane in pisane kot nekakšen “osebni priročnik” in pripravljene za tisk oziroma vezavo, saj mi stranke pravijo, da se pogosto vračajo k tem zapisom. Enkrat izdelana natalna karta je pač za vse življenje. Položaj natalnih planetov nikoli ne bo drugačen kot je bil v trenutku rojstva.

 • To je naravnost čudovito, če kot starš lahko podpremo otroka in mu omogočimo, da se razvija v svoji avtentični naravi. Ampak včasih zna biti to za starše tudi izziv. Lahko s pomočjo natalne karte tudi starši spoznajo svoje šibke točke in kje imajo prostor za spremembe?

Seveda. Da bi lahko razumeli druge in svoje odnose z njimi, morate najprej spoznati sebe v teh odnosih. Zelo pomembno področje, ki mu posvečam posebno pozornost, je komunikacija: najprej starš ozavesti, kakšen je njegov način komunikacije, da lahko razume miselne procese pri svojem otroku.

Če dam konkreten primer, mamica, ki ima Merkur v ovnu bo komunicirala na ognjevit, goreč, celo napadalen način, medtem ko otrok z Merkurjem v raku komunicira senzitivno, z občutkom in čustvom. Takega otroka ne morete spremeniti s trdo, hladno logiko, saj se bo samo še bolj zaprl vase, treba je nagovoriti njegova čustva, kar ga bo spodbudilo k izražanju.
 • Kot sva z možem lahko spoznala v sami natalni karti ponudiš konkretne predloge kaj lahko počnemo, da podpremo otrokove potenciale. Predstaviva konkretni primer, da bodo naši bralci lažje razumeli o čem govoriva. Otrok ima luno v znamenju Dvojčkov. Kaj nam to pove?

Luna v znamenju Dvojčkov nakazuje da je otrokov mali um nenehno v gibanju. Otrokovo razpoloženje se lahko spreminjajo kot veter, enako velja za stvari, ki jih rad počne. Tak otrok bo očaran nad jezikom in bo lahko začel že zgodaj govoriti (čeravno jezik, ki ga razumejo samo starš). Pri otroku z Luno v Dvojčkih obstaja močna potreba po povezovanju na mentalni ravni. Mentalna vez je najpomembnejša za otrokovo čustveno varnost. Kadar čuti, da je razumljen, se počuti varno in doma.

Čuti intenzivno potrebo po raznolikosti, in če se dolgočasi, se enostavno ne počuti dobro. Posledica tega je površnost in težave z osredotočanjem. Pri zgodnjem učenju to morda ni opazno, ko pa predelava učne snovi zahteva večjo disciplino, lahko izgubi osredotočenost – razen takrat, kadar ga predmet zanima. Pomembno je, da čas za pripovedovanje zgodb postane reden del otrokove rutine od najzgodnejših dni, ter da se ga spodbudi k branju (četudi samo listanju knjigic, v najzgodnejšem obdobju), takoj ko pokaže zanimanje zanj. Kot šolarja naj se ga spodbudi k pisanju in pripovedovanju njegovih lastnih zgodb.

 • A pri natalni karti ne pogledaš le Lune, temveč tudi Sonce, Venero, Mars, Merkur, … Zakaj je to pomembno?

Če gre za natalno karto pogledam vse planete, saj vsak posamezni planet razkriva košček otrokove osebnosti in je v natalni karti tudi podrobno opisan. Zelo pomembni so aspekti med planeti: ti nam odslikavajo, kako se bo energija izrazila.

Če dam primer pomena aspektov: če je Venera v harmonični povezavi z Luno, bo ljubezen do umetnosti lahko prisotna že v zgodnjih letih, in če takemu otroku omogočimo udejstvovanje v čim številčnejših oblikah ustvarjalnosti, bo to povečalo njegov občutek povezanosti s svetom. Če je pa Venera neharmonično povezana z Luno (je v kvadratu), bo tak otrok imel močno potrebo po odobravanju drugih in občutek manjvrednosti ali pa bo prisotno pomanjkanje odličnosti, kar lahko blokira ustvarjalni tok. Kvadrat kot aspekt je motivator in otrok s tem aspektom se lahko bolj umetniško izraža, kajti želja po konkretiziranju Venerine energije je zelo močna. Pomembno je, da takega otroka pohvalimo in mu nudimo potreba po odobravanju.

 • Otroci so si tako zelo različni, družba pa jih pogosto usmerja v skupine in želi poenotiti. Že bratci med seboj so lahko popolnoma različni. Eden mirno sedi za mizo drugi pa ves čas miga z nogicami, se zvija in komaj čaka, da skoči iz stola. Kako si lahko starši pomagamo s psihološko astrologijo in štirimi elementi, ki vplivajo na otrokov temperament?

Res je, otroci, tako kot mi, so si drugačni. Tudi v vrtcu vsak otrok od iste vzgojiteljice potrebuje nekaj drugega. Mama je na nek način vsakemu svojemu otroku drugačna mama, ker vsak otrok potrebuje nekaj drugega. To starši veste še bolj kot mi v vzgoji. Zdi se mi, da že samo zavedanje tega, da so si drugačni, sprošča napetosti in pričakovanja do otrok in samih sebe, kot staršev in vzgojiteljev. To pa nam posledično omogoča bolj avtentično vzgojo. Če se vrnemo k astrologiji in razumevanju tega, zakaj en otrok lahko sedi pri miru in se sam zabava, drugi bi se pa najraje obesil na lestenec kot Tarzan, hitro pridemo do zastopanosti elementov v karti. Konkretno, otrok, ki ima v karti močan element ognja bo hiter, neposreden, impulziven, potrebuje veliko fizične aktivnosti…. torej, to je ta naš Tarzan. Otrok z veliko vode je občutljiv, nezaupljiv, potrebuje občutek varnosti in razumevanja. Pogosto so ti otroci zelo čustveni in intuitivni. Veliko zraka v karti nakazuje visok intelekt, željo po novih izkušnjah in vedoželjnost. Pri vzgoji jih je treba spodbujati k razvoju lastnih idej. Prevladujoč element zemlje pa zahteva stabilnost in varnost, takšni otroci so pazljivi, zadržani in premišljeni. Več o vsakem posameznem elementu sem pisala na svoji spletni strani. Vabljeni, da si preberete na Lunine modrosti/zgodbe.

 • Glede na tvoje izkušnje, kako starši sprejmejo natalno karto svojega otroka? So pripravljeni potem dejansko kaj narediti s tem znanjem ali se je bolj »varno« zateči v ustaljene tirnice?

Po mojih izkušnjah so, saj se že v osnovi za naročilo natalne karte odločijo tisti, ki zares iščejo spremembo in jih te zadeve zanimajo. S svojimi strankami ostanem v stiku in pogosto pravijo, da jim ti zapisi pomagajo najti prave vzgojne tehnike, ki so blizu tako staršu kot otroku. Pred kratkim sem imela mamico, ki je imela težave z fantkom starim 4 leta, ki je trmasto vztrajal pri svojem in je preprosto ni slišal, mamica je priznala, da nanj tudi zakriči, ampak, ko sem videla v karti, da njegov Mars (izražanje jeze) v znamenju Raka rabi močan občutek čustvene varnosti ter varno izražanje negativnih čustev (brez kričanja, kontakt iz oči v oči) sem to mamici tudi obrazložila in že čez 4 dni me je poklicala, da se je situacija obrnila na bolje.

 • Na tej točki lahko že ovrževa mit, da je natalna karta vedeževanje prihodnosti?

Absolutno! Zame je natalna karta ali rojstni horoskop zemljevid psiholoških vzorcev posameznika, s katerimi se mora vsak od nas ukvarjati in jih razreševati, ter nam s tem omogoča spoznati sebe in druge. Nauči nas, da razumemo svet, v katerem smo, da prepoznamo v sebi in drugih sposobnosti, ki so nam dane z rojstvom, vendar z nalogo, da jih razvijemo ter tako izpolnimo sami sebe.

 • Staršem pa ne stopiš nasproti le z natalno karto temveč tudi z Bachovimi kapljicami. Kako nam lahko le te pomagajo pri soočanju z življenjskimi izzivi

Bachove esence so stopile v moj svet, ko sem se udeležila 6-mesečnega tečaja energijske astrologije in šele takrat, sem na sebi prepoznala, kako močno samozdravilno moč imajo cvetne esence, zato sem to vključila tudi v svojo ponudbo. Namreč cvetne esence niso nekaj novega, saj dotično znanje prihaja že iz pradavnine. Prav dr. Bach je poskrbel za razumevanje, ki ga potrebujemo da v svojem življenjih ustvarimo harmonijo. Mar si ne želimo tega prav vsi?

 • Glede na to, da trenutno bivamo v času, ki v nekaterih prebuja občutek negotovosti se za konec še dotakniva kaj se nam dogaja in kaj svetuješ našim bralcem, da prakticirajo v teh kaotičnih časih?

Planetarne energije delujejo konstantno, v letošnjem letu gre za velik astrološki dogodek, saj smo pod konstantnim vplivom Saturna in Urana. To je bitka med starim in novim. Podvrženi smo vplivu, kako ohraniti določen status quo in se vprašati kaj deluje, obenem pa elegantno racionalizirati obstoječe strukture v življenju in odrezati tisto, kar je zastarelo, hkrati pa uveljaviti nove vzorce, vedenje in izkušnje. Že sama analiza zveni naporno!

Moj nasvet bralcem v teh negotovih časih je, da ne glede na to, kaj se dogaja na kolektivni ravni, je vsak izmed nas kreator svojega življenja in samo mi imamo moč, da si skreiramo svojo resnico. In če je resnica, ki prihaja iz zunanjega sveta, vodilo za naše življenje, potem se ranimo vsak dan znova. Vsi imamo svobodno izbiro. Nikoli nismo ujetniki medijev, službe, odnosov… ker če smo, potem mi to sami izbiramo. Vsak dan znova izbiramo, kako se odločamo živeti življenje, zato začnimo jutro z namero, kako se želimo čez dan počutiti, saj prav s tem postavimo energijo dneva.

Dragi WolFloW bralci, če ste začutili, da je to tisto pravo "orodje" za vas, vabljeni na www.lunine-modrosti.si ali na FB in IG Lunine modrosti, kjer vas čakajo zanimive, izobraževalne vsebine in dnevno navdihujoče objave.


Pogumno se prepustite raziskovanju planetov 💛.bottom of page