top of page
Search

2V1 – izziv 26 dni brez televizije v družbi knjige

Otrokom preberemo pravljico pred spanjem, zakaj se še sami ne pocrkljamo s tem?


Podatki na spletnih straneh navajajo, da ljudje povprečno pred televizijskimi ekrani preživimo od 2 do 3 ure časa na dan. Glede na tempo, obveznosti, ki jih imajo starši, ljudje, ki so poslovno zelo aktivni, se človek vpraša kje je prostora za 3 ure televizije?! In verjetno, tako kot pri večini, se odgovor skriva v večernih urah. Ko se dan umiri, ko je človek že dodobra izžet, je najlažje sesti pred televizijski zaslon ali računalnik, kjer ne potrebujemo več veliko razmišljati, le gledamo. Če naredimo preprost matematičen izračun, vnesemo število ur, ki jih preživimo na delovnem mestu, dodamo število ur, ki jih potrebujemo za družinske, gospodinjske obveznosti in prištejemo še čas pred televizijo, kaj hitro ugotovimo, da nam zmanjka dovolj ur za kakovostno spanje. Svetovna zdravstvena organizacija in Nacionalna fundacija za spanje nam namreč priporočata 8 ur spanja/ na noč! Pa spimo vsako noč toliko časa?


Časa vam pri WolFloWu ne moremo podariti, lahko pa si s spremembo dnevnega rituala pomagate hitreje umiriti vaš um, kar lahko pripelje do več kvalitetnega spanca. Umirimo dejavnost simpatičnega živčevja. To je tisti mehanizem za boj ali beg v našem telesu, ki je našim prednikom zelo koristil, saj nam za primer akutne nevarnosti, sprosti po telesu kortizol – ključen hormon pri odzivu telesa na stres, tako psihološkem kot čustvenem. Ne pozabimo, da ravno kortizol zavira delovanje našega imunskega sistema. Torej je smiselno, da mehanizem boj ali beg ni dolgotrajno vključen.


Zato izziv 26 dni brez televizije v družbi knjige sploh ni tako enostaven, saj je sodoben človek ves čas pod stresom in je raven kortizola ves čas povišana. V tokratnem WolFloW izzivu se ne osredotočamo na količino spanca, temveč na ritual pred spanjem, ki nam morda lahko omogoči kvalitetnejši »izklop« simpatičnega živčnega sistema, saj bomo s tem umirili delovanje presnove, dovolili telesu, da zniža telesno temperaturo, kar je potrebno za nastop spanja, umirili bi radi povečano srčno delovanje in del možganov povezanih s sprožanjem čustev. Verjetno vsi poznamo tudi trenutek, ko pred spanjem privlečemo na plano naše spomine in jih analiziramo? In ravno branje knjig pred spanjem nam lahko pri tem pomaga.


Torej povabim vas, da sprejmete izziv in naslednjih 26 dni namesto televizije zvečer vzamete v roke knjigo. Ni bistveno kaj beremo (ok definitivno ne priporočam političnih novic, novic iz sveta črne kronike in podobno, predno zaspite) temveč, da nas vsebina prebranega ne vznemirjajo – pozitivno ali negativno. Torej lahkotne, za nas zanimive vsebine, ki nam umirijo možgane. Vsebina primerna za branje pred spanjem je zelo individualna izbira. Vsak zase najbolj ve, kaj »paše njegovi duši« in to si dovolite poslušati. Spodaj smo za vas sicer napisali predloge naslovov knjig, ki nam odgovarjajo, a to ne pomeni, da je to tisti »pravi« izbor. Moja mama se npr. popolnoma sprosti ob dobrem zgodovinskem, ljubezenskem romanu, sama pa bi dvignila raven kortizola v nebo, če bi brala takšno vsebino 😀.


Ko postanemo starši nekako najdemo čas in voljo, da preberemo otroku pravljico predno zaspi, ker smo seznanjeni s pozitivnimi učinki le tega. A tudi, ko »odrastemo« ni dosti drugače. Vpliv branja pred spanjem ostane podoben. Naš um se umiri, pozabimo na druge obveznosti in skrbi, naša koncentracija pa se izboljša, ko smo fokusirani na novo vsebino v knjigi. Tako kot otroci tudi odrasli krepimo domišljijo in razširimo besedni zaklad z branjem literature. Najbolj simpatična ugotovitev, ki jo strokovnjaki pripisujejo branju pa je dejstvo, da skozi zgodbe postajamo bolj empatični.


In še nekaj za klasičen januar. Glede na to, da smo v mesecu novoletnih zaobljub, je gotovo kdo med vami, ki si je zadal zmanjšanje telesne teže za novoletni cilj? In ravno kvaliteta in KOLIČINA spanca vam bo pri tem v neizmerno pomoč. »Premalo spanja poveča koncentracijo hormona, ki vzbuja občutek lakote in zmanjša količino spremljajočega hormona, ki oznani, da je bilo hrane dovolj.«, (Zakaj spimo, moč spanja in sanj, Matthew Walker)


Torej, če ste za, poskusite pred spanjem nameniti vsaj nekaj minut knjigi (ne tablici ali telefonu, ker le ta nima enakega efekta!) in naj vas čaka trden, miren spanec.


Pa lahko noč 😉.Idejnik iz naše knjižne police:


1. Modrost volkov, Elli H. Radinger

2. Sneženi mož, Nova zgodba, navdihnjena z izvirnikom Raymonda Briggsa, Michael Morpurgo

3. Preden zaspim, 365 sproščujočih trenutkov za zavestni zaključek dneva

4. Svet nima meja, Tomaž Humar

5. Zakaj spimo, moč spanja in sanj, Matthew Walker

6. K**c gleda duhovna pot najvišje modrosti, John C. Parkin

7. Tihi, Susan Cain

8. Placebo ste vi, vaš um je pomemben, Joe Dispenza

9. Ljubezen do sebe je pot do zdravja, Louise Hay, Ahlea Khadro, Heather Dane

10. Preprosto je boljše II., Elaine St. James

11. V elementu, ko odkriješ svojo strast se vse spremeni, Sir Ken Robinson in Lou Aronica


bottom of page